Vinařství Dominio de la Vega, kam jsme se za Cavou vypravili, se nachází v jedné z oblastí regionu Valencie D.O. Utiel - Requena ve vinařské obci San Antonio.

   Všichni producenti Cavy musí být ještě zařazeni do zvláštní apelace Denomination of Origin Cava. Naprostá většina takových vinařství se však nachází v sousedním Katalánsku.

   Cava je šumivé víno vyrobené tradiční šampaňskou metodou druhotného kvašení v lahvích. Výroba první Cavy se datuje letopočtem 1874.

       

Hlavní odrůdou pro výrobu Cavy je ve vinařství Dominio de la Vega - Macabeo (ze 60 až 100%), ke které se dodává odrůda Chardonnay. Pro rosé variantu Cavy se pak používají hrozny Garnacha nebo Pinot Noir.

       

Druhotné kvašení v lahvích probíhá v hlubokých sklepích vinařství, při ležení v lahvích po dobu od 14 měsíců do 3 let získává Cava aromatické látky, dotváří se styl a charakter vína a vznikají také malé bublinky oxidu uhličitého.

 Prestižní Cava zraje však ještě před tím 3 až 6 měsíců v nových francouzských dubových sudech a směle pak obstojí i ve srovnání se svou slavnější sestrou ze Champagne.

  

 

 

VíNovinky

21. 5. 2019

Oslavili jsme světový den argentinského Malbecu

  ve vinném sklepě barokního zámku Lobeč na Kokořínsku

27. 3. 2019

Malbec World Day 2019

  Oslavte s námi 9. světový den Malbecu lahví argentinského vína ! Po celý duben SLEVA 20% !

1. 1. 2019

PF 2019

 PF 2019

archiv

TOP produkty

FRESH-WAY.CZ s.r.o., Na hlinách 1786/16 ,  182 00 Praha 8 +420 284 689 845